maanantai 11. marraskuuta 2013

Lonkkavian uusi syy

Tämän vuoden alkupuolen koiratutkimuksista löytyi pieni, yllättävä aarre. Tekstini on suomeksi kirjoitettu referaatti tästä englanninkielisestä artikkelista.

Leikkaaminen sekä koiran ikä leikattaessa voivat lisätä tiettyjen syöpien ja nivelsairauksien riskiä, väittää uusi, kultaisillanoutajilla tehty tutkimus.
759 kultaistanoutajaa koskenut tutkimus osoitti yllättävän yhteneväisyyden varhaisen kastrointi-iän ja lonkkavian välillä. Ennen 1-vuotispäiväänsä kastroiduilla uroksilla esiintyi lonkkavikaa jopa kaksinkertaisesti verrokkeihin nähden. Tuloksia ei voida johtaa koskemaan kaikkia rotuja, sillä leikkauksen vaikutukset ja riskit eri sairauksiin vaihtelevat roduittain. Aiemmissa tutkimuksissa oltiin verrattu iästä, rodusta ja sukupuolesta riippumatta leikkautettujen ja leikkaamattomien koirien riskiä lonkkavikaan. Tällöin leikkuun todettiin nostavan lonkkaniveldysplasian riskiä vain 17 prosentilla. Kalifornialainen tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa selkeän syy-seuraussuhteen nuorten urosten kastroinnin ja lonkkavian välillä.

Kastroinnin ja tautiriskin suhde on monimutkainen. Todennäköisesti varhainen kastrointi vaikuttaa nuoren koiran kasvulevyjen kehitykseen ja lisää painoa. Painonnousu on yleinen seuraus kastroinnista, kun taas leikkuussa poistettavat sukuelimet erittävät kasvulevyjen kehitykseen vaikuttavia hormoneja. Nämä yhdessä saattavan johtaa suurempaan lonkkavian riskiin.

Myöhäisen leikkuuiän todettiin lisäävän tiettyjen syöpien riskiä, myös nartuilla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti